Monday 2 June 2003

SVI PUTEVI VODE U EU


Ulazak u Europsku Uniju strateški je cilj Hrvatske. Građani ove zemlje u velikoj većini podržavaju takvu strategiju. Alternative zapravo ni nema.
No, jasno je da će taj projekt imati pozitivne i negativne posljedice na hrvatsko društvo.
Odrazit će se na tri segmenta: državu, proizvođače , potrošače ( ekonomskim rječnikom naziv za stanovnike Hrvatske u vremenu tržišne ekonomije ). Integracija Hrvatske biti će najznačajnija u tom ekonomskom segmentu. Mnogo gubitnika, možda premalo dobitnika na kraći rok.
Za početak razmatranja tih utjecaja dobro je pročitati intervju s Višnjom Samarđžijom, pomoćnicom ministra za europske integracije objavljen na crobiz.com .
Gledajmo pozitivno i budimo optimisti. Koncetrirajmo se na prednosti :


Možete li nabrojati značajnija poboljšanja?

Predviđaju se povećana ulaganja u turizam, uspostava europskih standarda i kvalitete turističkih usluga. Pojednostavit će se ulazak stranih osiguravatelja na naše tržište, te će im se omogućiti otvaranje podružnica. Također će naši prijevoznici u međunarodnom cestovnom, zračnom i pomorskom prijevozu imati mogućnost da se izravno osiguravaju i reosiguravaju kod inozemnih osiguravajućih društava. Liberalizacija će na duži rok dovesti do porasta u nacionalnoj potrošnji do razine koja će biti iznad nacionalne proizvodnje, a to će otvoriti mogućnost dodatnog porasta investicija. Do 2003. doći će do ukidanja monopola domaćeg operatera u sektoru telekomunikacijskih usluga. Što se pak tiče kretanja kapitala, i tu će doći do otvaranja tržišta koje će se na drugim razinama jako osjetiti. No, što se tiče krajnjeg potrošača, to će značiti liberalizaciju pružanja usluga u financijskom sektoru.



No comments: